Natúr szappan ekcémára

Frissítve: 2024.07.02.

Így szabadulhatsz meg a bőrgyulladástól!

A natúr szappan ekcémára kitűnő megoldás azok számára, akik ezzel a nagyon gyakori, számos ember életét megnehezítő, a bőr gyulladásával járó betegséggel küzdenek. De mi egyáltalán az ekcéma, és pontosan hogyan szabadít meg tőle egy jó szappan?

Natúr szappan ekcémára: egyáltalán mi is az, amit kezelünk

Az ekcéma számos tényező által okozott száraz bőrbetegségek gyűjtőfogalma, a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot és rendszerint viszketést okoz. A bőrrel érintkező anyagok irritáció vagy allergiás reakció révén bőrgyulladást válthatnak ki.

Miért kell natúr szappan ekcémára?

A bőrgyulladás nem más, mint egyfajta válasz. A bőröd természetes reakciója egy irritáló anyagra.

Amikor a bőr kiszárad és felszakad, a baktériumok könnyen átjutnak a bőr felső hámrétegén. A bőrirritáló anyagok behatolása az ekcémás reakció első fázisát jelenti, de még jobban a probléma okára összpontosítva elmondható, hogy a kiszáradás, roncsolódás okozza a bőrrétegek kezdeti felszakadását, ami lehetővé teszi a baktériumok behatolását.

Az ekcéma a bőr reakciója a behatoló baktériumokra, amik áthatoltak a hámon. Miután a baktériumok bepöccintették az immunrendszeredet, az felszabadítja felmentő sejt-sereget, hogy felvegye a harcot a betolakodókkal.

Ezek az antitestek derekasan belevetik magukat a baktériumok elleni küzdelembe. Az ekcéma problémát az okozza, hogy az érintetteknél nem is hagyják abba a munkát, amikor kellene, és további gyulladást okoznak az adott területen.

Főszerepben a megelőzés és radikális „kezelés”

Gondolom, egyetértesz: a legjobb megoldás az, ha a problémák okát szüntetjük meg.

Márpedig az ekcémát két dolog okozza:

  1. A  bőr kezdeti irritációja, amely a felszakadását előidézi.
  2. A  sejtek reakciója a behatoló baktériumokra – és az a jóindulatú, túlbuzgó „tévedés”, amikor nem ismerik fel, hogy a baktériummal már elbántak.

Mi a megoldás? A száraz bőr és egyben az ekcéma megszüntetésének egyik legegyszerűbb módja, ha eltávolítod az életedből azokat az irritáló anyagokat, amelyekkel naponta kapcsolatba kerülsz. 

Egy ilyen akció, amivel a természetes, organikus életmód felé fordulsz – amennyire az a mai, modern világban lehetséges –, mindent szempontból csakis jót tehet a saját magad és a családod egészségének, közérzetének.

Azoknak a bőrirritáló anyagoknak az eltávolítása, amelyek gyengítik a bőröd természetes védőgátját, a felső hámrétegét, segíteni fog a bőröd épen tartásában.

Íme néhány tipp arra, hogy mit ne engedj be többé a fürdőszobádba:

Az irritáló anyagok leggyakoribb fajtáját, amely bizonyítottan száraz bőrt és ekcémát okoz, az úgynevezett felületaktív anyagok képezik, amelyek rengeteg naponta használt kozmetikai termékben és tisztítószerben megtalálhatók.

A szupermarketekben kapható szappanok nagy mennyiségű mosószert (detergenst) és pálmaolajat is tartalmazhatnak, ami szárító hatású. A szappanokban lévő szulfátok eltávolítják a természetes zsírréteget a bőrről, amely megtartja a nedvességet, károsítják a bőr vízveszteséget korlátozó képességét. 

Sokan szeretjük, ha buborékok vannak a fürdővízben, de ezeket szintén az mosószerek hozzák létre, amelyek habképző anyagként is működnek. A fürdősók jó alternatívát jelenthetnek, és illóolajokat is adhatsz a fürdővízhez, ha hiányzik a habfürdő relaxáló illata. A legtutibb megoldás azonban – mint fentebb – ez esetben is az, ha natúr szappant használsz, és megelőződ az ekcéma kialakulását.

Amire még alternatíva lehet a természetes szappan használata: a hagyományos tusfürdők. Mint a legtöbb folyékony tisztítószer, ezek is nátrium-laurét-szulfátot vagy hasonló vegyületeket használnak tisztítószerként. A tusfürdők főként vízből és mosószerekből állnak, és rendkívül szárító hatásúak lehetnek. A mosószerekkel készült, szokványos szappanokhoz hasonlóan eltávolítják a természetes és egészséges zsírréteget, vízveszteséget okoznak a bőrnek – más szóval kiszárítják, és ezzel beindíthatják az ekcémásodást.

Sok sampon – más folyékony mosószerekhez hasonlóan – szulfátokat használ tisztítószerként, ami az irritatív kontakt bőrgyulladás (kontakt dermatitis, kontakt ekcéma) szempontjából kimondottan rossz hír. Ha el szeretnénk kerülni ezeket az idegesítően kellemetlen, sokszor fájdalmas és kinézetre is csúnya tüneteket, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy használható a natúr szappan hajmosásra.

A különféle kézmosó szerek, folyékony szappanok, amelyek a közismert pumpás flakonokban kaphatók, nemcsak a környezetre ártalmasak, hanem szintén olyan mosószereket tartalmaznak, amelyek megfosztják a kezet a szükséges, organikus és természetes olajoktól, kiszárítják, és hajlamossá teszik az ekcémára. 

Mindezek ismeretében mi a teendőd?

A natúr szappan ekcémára a legjobb választás

Az egyik legegyszerűbb csere, amivel máris rengeteget tettél a bőröd természetes egészsége és szépsége érdekében, ha a szokásos szappant vagy tusfürdőt kifejezetten ekcémára kifejlesztett, jótékony hatású szappanra cseréled.

A natúr szappanok csak természetes összetevőket tartalmaznak, amelyek bőrbarátok. Nem tartalmaznak pálmaolajat, szulfátokat, és nem szárítják a bőrt, nem távolítják el a bőrsejtek közötti zsírt, amely természettől fogva azért van ott, hogy megállítsa a vízveszteséget, és megakadályozza a fertőző baktériumok bejutását.

A természetes, finom, de diszkrét illat, a natúr szappanod kellemes tapintása már csak a ráadás lesz, ha ezt az utat választod.

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük