Kézműves szappan

Frissítve: 2024.06.27.

Kézműves szappan: a testi-lelki feltöltődés varázseszköze

A kézműves szappan használata különleges élmény, mert nem csupán tisztítja, hanem finoman ápolja is a bőrödet. Prémium alapanyagainak kényeztetése által szinte hangulatjavító hatást is gyakorolnak Rád, amikor a hosszú nap után csak egy lazító zuhanyra vágysz.

kezmuves szappan zuhany

A kézműves szappan használata mellett szóló legfontosabb érvek

Ha végigsétálsz a szupermarket vagy a drogéria folyosóin, a testtisztítók széles választékát fogod látni. Ezek azonban rendszerint nem mások, mint álruhába bújtatott vegyi tisztítószerek.

A legtöbb manapság kapható szappan nem más, mint a nagykereskedelmi forgalomba hozatalra előállított, mesterséges összetevőkből álló koktél. Cseppet sem organikus, és nem is igazán „szappan”.

Ahhoz, hogy a kézműves szappan valóban kiérdemelje ezt az előkelő megnevezést, több kritériumnak kell eleget tennie. Csak az a szappan tekinthető ilyennek, amely 100%-ban fenntartható módon előállított, kegyetlenségtől (állatkísérletektől és -tesztektől) mentesen készül, tehát etikusan forgalmazott termék.

Ehhez képest a nagykereskedelemben kapható szappanok inkább csak szintetikus mosószerek, amelyek nem nyújtanak semmiféle természetes előnyt a bőröd számára.

A kézműves szappan NEM tartalmazhat:

  • szintetikus összetevőket
  • mesterséges illatanyagokat, irritáló parfümöt
  • mesterséges színezékeket
  • mosószereket
  • szintetikus tartósítószert

A kézműves szappan összetételéből tehát hiányzik minden olyan extra tartósítószer, amelyre a folyékony testápolóknak és a nagykereskedelmi szappanoknak szükségük van ahhoz, hogy az eltarthatósági idejüket mesterségesen évekre növeljék, és nincsenek benne olyan habosító anyagok sem, amelyek látványosabbá teszik őket anélkül, hogy bármilyen jótékony hatást biztosítanának a bőröd számára.

kezmuves szappan termeszetes

De akkor mitől tisztít és ápol a kézműves szappan?

Egy igazi kézműves szappan a tápanyagokban gazdag, bőrtápláló, tanúsítottan organikus olajok különleges keveréke.

A kézműves szappan előállítására, amikor csak lehetséges, az értékesebb, finomítatlan bio olajokat és vajakat használják, mert ezek a lehető legkevesebb feldolgozáson esnek át, és így több bennük rejlő tápanyagot őriznek meg.

A különbség nagyjából olyan, mint az ipari termelés és a kézműves, bio kertészet közötti. Az aprólékosan gondos, hagyományos szappankészítési folyamat eredménye egy egészen enyhe és finom, hatóanyagokban gazdag, csodálatosan hidratáló szappan, amely krémes érzést biztosít a bőr számára, hosszan tartó habzással gyönyörködtet, és tiszta, puha, selymes és ragyogóan egészséges bőrt hagy maga után.

A természetben megtalálható alapanyagoknak köszönhetően a végeredmény egy biztonságos és gyengéd termék, amely tökéletesen megfelel az érzékeny bőr különleges ápolási követelményeinek is.

A kézműves szappan előnyeiről a bőröd szavak nélkül fog vallani…

A kíméletes bőrápoló összetevők a gyakorlatban azt jelentik, hogy a természetes szappan nem szárítja ki a bőrt, és még intenzív használat esetén sem vezet a szintetikus összetevőknél gyakran tapasztalható bőrirritációhoz.

A kereskedelmi szappanokban található erős mosószerek nagyszerűek lehetnek a mosogatáshoz és a mosáshoz… De eltávolítják a természetes bőrzsírokat, vagyis szárítják a bőrödet, és ezzel hozzájárulhatnak az irritációs bőrbetegségek, például az ekcéma kialakulásához!

kezmuves szappan ekcema

Természetes „aromaterápia” a kézműves szappan használata által

Bizonyára számodra is ismerősen cseng a különböző, többnyire növényi eredetű illóolajakat használó terápia neve. Minimum a beteg általános közérzetének javítására képes ez a természetes „gyógymód”, melynek egészséges személyek esetén is a kedélyjavító tulajdonságairól számolnak be azok, akik kipróbálták.

Míg a terhes nőknél és a csecsemőknél az illóolajok párologtatása nem ajánlott, a kézműves szappant bárki biztonságosan használhatja „aromaterápiára”. Ez igazi élménnyé: az öngondoskodás/kényeztetés részeként a napi énidő fénypontjává teszi a tisztálkodást.

Még a környezeti szempont is a kézműves szappan választása mellett szól

Az ipari tisztítószerek, szappanok esetében az a termék, amelyet a testünk tisztán tartására használunk, éppen az ellenkezőjét teszi a környezetünkkel.

Amikor fürdünk vagy zuhanyozunk, a nagykereskedelmi szappan a bőrünket szintetikus vegyületekkel, például illatanyagokkal, színezékekkel, tartósítószerekkel és mosószerekkel vonja be. Ez pedig nem csupán a bőrnek tehet rosszat.

kezmuves szappan kornyezet

A tisztálkodásra használt vegyi anyagoknak, amelyek közül sok nem bomlik le természetes úton, valahová el kell jutniuk. Konkrétan a csatornába, onnan pedig a vízkezelő létesítményekbe kerülnek, és innen vissza a szervezetünkbe, méltó „büntetés” gyanánt a negatív hatásért, amit az élővilágra gyakorolunk a fogyasztói választásainkkal – a halaktól a madarakig, és a lomboktól a virágokig.

Ebből az ördögi körből nem könnyű kiszállni, de a kézműves szappan ebből a szempontból is egy újabb lehetőség arra, hogy minél természetközelibb, harmonikusabb életet éljünk a mindennapokban.

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük