Kézműves szappan készítése

Frissítve: 2024.04.08.

Kézműves szappan készítése – akár házilag is!

A kézműves szappan készítése szuper hobbi lehet azok számára, akik kedvelik a „csináld magad” típusú projekteket, és elegendő ráérő idejük van arra, hogy ezzel foglalkozzanak pl. egy esős hétvégén.

kezmuves szappan keszites
A kézműves szappan házilag is elkészíthető.

Kézműves szappan készítése: az alapoktól a mesterfogásokig

Az alapképlet egyszerű. Minden szappanra érvényes, hogy valamilyen zsír és lúgos anyag kombinációjából készül. Az összetevők az elszappanosításnak nevezett kémiai folyamat során lépnek reakcióba.

Ez a bizonyos „elszappanosítási” reakció különleges anyagot eredményez, mert az mind a vízzel, mind az olajjal vegyül.

Szerencsénkre! A kórokozó baktériumok ugyanis a testünkön lévő olajhoz és zsírhoz tapadnak. Ha csak vízzel mosunk kezet, az nem szabadít meg tőlük, mert a víz és az olaj nem keveredik, nem vegyül egymással.

Olyasmire van tehát szükségünk, ami az olajat képes lemosni. Épp ezt teszi a szappan: ha olajokkal érintkezik, akkor az egyenesen a fő összetevője, az úgynevezett amfoter micellák közepébe keveredik. 

Így aztán, amikor szappannal és meleg vízzel alaposan megmosod a kezed, ez a klasszikus és ütős kombináció képes eltávolítani a piszkot és a szennyeződéseket, a bennük lévő baktériumokkal együtt.

A „varázslatot” lehetővé tevő kézműves szappan készítéséhez tehát két alapelemre lesz szükséged: a zsírra és a lúgos összetevőre. Bármilyen típusú zsír megfelel – az olívaolajtól a kókuszon át akár a sertészsírig –, de a különböző zsírok különböző tulajdonságokkal ruházzák fel a szappanodat, más-más jelleget adnak a kézműves terméknek.

Az olívaolaj jól hidratál, de nem biztosít annyira jó habot. A kókuszzsír ellenben szépen habzik, de túlságosan is alaposan tisztít, olyannyira, hogy a bőrödet száraznak érezheted tőle.

kezmuves szappan olivaolaj

A nátrium-hidroxid a szilárd szappanokhoz használt lúg, míg a kálium-hidroxidot a folyékony szappanokhoz alkalmazzák. A kettő kombinációjával géles szappanokat is lehet készíteni. A kézműves szappan készítéséhez használt lúg általában megvásárolható az interneten, a nagyobb üzletekben vagy a barkács- és hobbiáruházakban.

Vigyázat! A kézműves szappan készítése veszélyes lehet

A lúg nélkülözhetetlen a kézműves szappan készítése során, de veszélyes is lehet vele dolgozni, mert rendkívül maró hatású. Megégetheti a bőrödet, és – ez már szinte a kisebbik baj – lyukat égethet a szövetben, pl. a ruhádban. Ezért a lúgot csak jól szellőző helyen, kesztyűt és szemvédőt viselő, a megfelelő biztonsági eljárásokat követő személy kezelheti.

A lúgot a szappanosítási folyamat során, amely legalább néhány nap, de hetekig is eltarthat, eltávolítják az összetevők közül. A lejátszódó kémiai reakció mintegy átrendezi a lúg molekuláit. Ha ez a kémiai reakció befejeződött, az összes lúg szappanná alakul; a kész szappanban nem marad csípős, maró lúg.

Mi mindent igényel a kézműves szappan készítése?

Egy lehetséges recept:

 • ⅔ csészényi kókuszolaj, ami segít a habképzésben
 • ⅔ csészényi olívaolaj
 • ⅔ csészényi más folyékony olaj, például mandulaolaj, szőlőmag-, napraforgó- vagy sáfránymagolaj
 • ¼ csésze lúg, más szóval 100%-os nátrium-hidroxid
 • ¾ csésze hideg víz (desztillált vagy tisztított)
 • befőttesüvegek, szappanformák, kesztyű és védőszemüveg
kezmuves szappan keszitese

A kézműves szappan készítése, lépésről lépésre

 1. Vedd fel a kesztyűt, védőszemüveget, védőruházatot. Mérd ki a vizet a negyedliteres befőttesüvegbe. Készíts elő egy kanalat. Mérd ki a lúgot, ügyelve arra, hogy pontosan ¼ csésze legyen. Lassan öntsd a lúgot a vízbe (soha ne fordítva, NE a vizet a lúgba), keverd meg – de keverés közben állj hátrébb, hogy elkerüld a gőzöket! Amikor a víz elkezd tisztulni, hagyd állni. Vigyázat: a kémiai reakció során hő keletkezik.
 2. A másfél literes befőttesüvegben keverd össze a három olajat. Melegítsd fel a mikróban kb. 1 percig, vagy tedd egy serpenyő vízbe, hogy felmelegedjen. Ellenőrizd hőmérővel az olajok hőmérsékletét, hogy mintegy 50 °C körül legyenek. A lúgodnak ugyanerre a hőmérsékletre kell csökkennie. Várd meg, amíg mindkettő lehűl, kb. 38 °C-ra. Ezen a hőmérsékleten sok múlik! Ha túl alacsony, akkor a szappan igen gyorsan összeáll, de durva, morzsalékos lesz.
 3. Ha mind a lúg, mind az olajok elérték a megfelelő hőmérsékletet, öntsd az olajokat a keverőtálba. Lassan add hozzá a lúgot, folyamatosan kevergetve, amíg az egész el nem keveredik. Keverd 5 percen át bármilyen hőálló kanállal, spatulával. A cél az, hogy a lúg minél nagyobb része érintkezzen a szappan minél nagyobb részével. Kb. 5 perc elteltével merülőmixerrel is folytathatod a keverést. Csal akkor hagyd abba, amikor nagyjából úgy néz ki, mint a vaníliapuding: ez a megfelelő állag, amit keresel.
 4. Lassan a kellemes részhez érünk a kézműves szappan készítése folyamatában. Most már hozzáadhatod az általad választott gyógynövényeket, illóolajokat, egyéb kiegészítőket. Alaposd keverd össze az alappal, majd öntsd a keveréket a szappanformákba, és fedd le fóliával. Helyezd az egészet egy régi törülközőre, és bugyoláld be, hogy bent maradjon a hő, és elindítsd a szappanosítási folyamatot.
 5. Aludj egyet rá! 24 óra múltán nézz rá a készülő szappanodra. Ha még mindig meleg vagy puha, hagyja állni további 12-24 órát. Amikor kihűlt, és megszilárdult, fordítsd ki egy darab sűtőpapírra, tálcára. Ha tepsit használsz szappanformaként, akkor ekkor vágd fel a házi készítésű szappanodat darabokra. A kézműves szappant akár 1 hónapig is hagyni kell megszilárdulni, érlelődni. De ne feledkezz meg róla teljesen: hetente egyszer fordítsd meg, hogy minden oldala levegőhöz jusson!
 6. Amikor a szappan teljesen megszilárdult, csomagold be viaszpapírba, vagy tárold légmentesen záródó edényben. A kézzel készített szappan saját glicerint termel, amely nedvesítőszer, és nedvességet vonz a levegőből. Ezért kell becsomagolni, hogy ezzel a nedvességgel ne vonzza magához a port és a szöszöket.
kezmuves szappan csomagolas

Ezzel már kész is van. Persze nem mondanám, hogy a kézműves szappan készítése túl egyszerű vagy rövid folyamat, de ha ragaszkodsz ahhoz, hogy lehetőleg ipari vegyszerektől mentes, természetes összetevőkből álló, szappanod legyen, akkor ez az egyik járható út. De az is lehet, hogy úgy ítéled: a kézműves szappan előnyeit a készítésével járó munka nélkül még jobb lenne élvezni. Ez esetben válogathatsz ebből a szenzációs, illatosan csábító natúr szappan kínálatból is.

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük